Bescherm jezelf tegen online fraude

De afgelopen jaren is het aantal aangiftes sterk toegenomen. Dit is niet alleen te wijten aan corona, maar ook aan de toenemende digitalisering. Naast het aantal aangiftes neemt het nadeel bij de slachtoffers ook heel sterk toe. De cijfers moeten telkens voorzichtig geïnterpreteerd worden. Slechts 22% van alle slachtoffers van computercriminaliteit doet aangifte.

Voorkomen is beter dan genezen.

Wist je dat er in 2021 slechts een ophelderingsgraad was van 0,2%? Dit wil zeggen dat bijvoorbeeld op 15 000 aangiftes amper 30 daders veroordeeld werden tot een gevangenisstraf. Wij vatten voor jullie enkele belangrijke vuistregels samen om jezelf te beschermen tegen online criminaliteit.  

1. Contacteer bij twijfel altijd de instantie/firma/persoon zelf.

Neem bij twijfel altijd contact op met de persoon, instantie, firma … in kwestie. Zorg dat je eerst iemand mondeling hebt gesproken. Vaak verzinnen cybercriminelen allerlei smoesjes om dit niet te doen. Stel ook controlevragen. Vragen waarop criminelen het antwoord niet kunnen weten.

Weet met wie je zakendoet. Op www.fsma.be kan je nagaan of het bedrijf, instantie … waarmee je zakendoet over de juiste vergunningen beschikt. Frauduleuze zaken worden hier ook weergegeven.

2. Als iets te mooi is om waar te zijn, is dat het meestal ook.

Wees altijd op je hoede en laat je niet misleiden. Hoge kortingen, zielige verhalen … Cybercriminelen proberen alles om mensen in de val te lokken. Bespaar jezelf een flinke teleurstelling en een financiële nachtmerrie.

De website Consumentenbedrog van FOD Economie zit boordevol concrete info over fraude, getuigenissen van slachtoffers, tips & tricks etc.

3. Check altijd het webadres/mailadres/afzender.

Leer valse mails herkennen via de website van Safeonweb. Je vindt er allerlei tips en tricks terug. Doe de phishing-test op https://safeonweb.be/nl/quiz/phishingtest.

4. Deel nooit persoonlijke codes of gegevens.

Officiële instanties zullen nooit persoonlijke gegevens of codes vragen. Deel nooit wachtwoorden en codes, zelfs niet aan zogezegde vrienden. Gebruik telkens een sterk wachtwoord. Daarnaast is het ook aan te raden om meerdere wachtwoorden te gebruiken voor verschillende accounts.

5. Houd je portemonnee dicht.

De belangrijkste regel! Houd je portemonnee dicht. Betaal nooit voor iets wat u verdacht lijkt of waarover je twijfelt. Verdachte mails, berichten en accounts kunnen gemeld worden via verdacht@safeonweb.be of via https://meldpunt.belgie.be.

Safeonweb app

Met deze app blijf je op een snelle en eenvoudige manier op de hoogte van actuele cyberdreigingen. De Safeonweb app stuurt twee soort waarschuwingen. ‘Bedreigingen’ ontvang je als er een infectie is gemeld aan Safeonweb op jouw geregistreerde thuisnetwerk. ‘Nieuws’ gaat over algemene cyberdreiging in ons land. De app is volledig gratis te verkrijgen. Alle info vindt u op https://www.safeonweb.be/nl/home.